Horká čokoláda 3krát jinak

A je to zase tady. Teplota venku klesá, ale ta nápojů stoupá. Chlazenou limču už jsme vyměnili za čaj (a kafe pijeme pořád, jen teď máme důvod). Tak si to sychravo trochu oslaďte a připravte si hrnek pořádné horké čokolády. A nebo rovnou dva – jeden vám totiž rozhodně stačit nebude!

Tak kterou si dáte? 


Recept pro milovníky klasiky

Člověk nemusí experimentovat, když je klasika sama o sobě geniální. A navíc taky pekelně jednoduchá na přípravu. Nečekejte ale žádný puding. Klasická horká čokoláda je krémová, ale pořád tekutá. A tak to máme nejradši. 

Horká čokoláda od JANKA

Co budete potřebovat? 

  • 60–150 ml plnotučného mléka (čím míň, tím výraznější chuť)
  • špetka soli
  • šlehačka

Jak připravit klasickou horkou čokoládu? 

  1. Zahřejte mléko na mírném plameni. Dávejte pozor, aby se nepřipalovalo, takže hodně míchejte.
  2. Nasypte špetku soli – ta podpoří sladkou chuť čokolády.
  3. Do horkého mléka nasypte čokoládu a pokračujte v míchání
  4. Pokud máte šlehač na mléko, vytaste ho. Nádherně směs napění a pomůže s rozpouštěním.
  5. Až bude všechna čokoláda rozpuštěná, nalévejte. A dopřejte si taky trochu šlehačky nahoru.

TIP: Jestli chcete klasiku trochu okořenit, vmíchejte nakonec špetku chilli nebo skořice. Horká čokoláda pak dostane úplně jiné grády. 


S vídeňskou horkou čokoládou bude husto

Kromě proslulých vánočních trhů a sachru má Vídeň ještě jednu chuťovku – vlastní horkou čokoládu. Oproti klasice je fakt hustá. Ale taky trochu náročnější. Hrozí totiž, že se srazí. Takže při přípravě to chce být pečlivý. 

Vídeňská horká čokoláda

Co budete potřebovat? 

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 vaječný žloutek
  • šlehačka

 

TIP: Doporučujeme sáhnout po hořkých čokoládových peckách nebo zlomcích naší 75% Bean to bar čokolády z Madagaskaru. Ušetříte čas a neušpiníte si ruce (a všechno okolo).

Jak připravit vídeňskou horkou čokoládu?

  1. Čokoládu s mlékem dejte na mírný plamen a poctivě míchejte. Směs se nesmí vařit, ale měly by se na ní tvořit malé bublinky. 
  2. Nechte 3 minuty probublávat a stále míchejte – ať se vám nic nepřipálí. Jestli jste víc na sladké, přisypejte trochu cukru. 
  3. Jakmile je směs krásně jemná, odstavte ji z plamene a nechte chvilku zchladit
  4. Do misky se žloutkem zašlehejte 2 lžíce směsi. Vystačíte si s rukou, mixér netřeba.
  5. Žloutkovou směs pak pozvolna vmíchejte do zbylé čokolády a vraťte na mírný plamen. Dávejte pozor, aby se směs nevařila. Hrozilo by zdrcnutí!
  6. Po dvou minutách stáhněte z plamene a servírujte. Třeba s poctivou porcí šlehačky.

Když není sníh

… tak si holt musíme vystačit s bílou čokoládou. A to není vůbec špatné. Stejně sníh akorát studí, nemá žádnou chuť a když se rozpustí, je to břečka. S bílou čokoládou to máte přesně naopak – zahřeje, osladí a když teče, je to radost

Jak připravit horkou bílou čokoládu

Co budete potřebovat?

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo zrníčka z 1 lusku pravé vanilky)
  • šlehačka

Jak připravit bílou horkou čokoládu?

  1. Mléko s cukrem a vanilkou dejte na mírný plamen. Nesmí se vařit, jen bublat.
  2. Do horkého mléka přidejte čokoládové pecky. Pořád poctivě míchejte, ať se směs nepřipaluje. 
  3. Během pár minut by se měla čokoláda rozpustit. Ještě chvilku míchejte, aby byla dokonale hladká. 
  4. Stáhněte ji z plamene a hurá s ní do hrnku se šlehačkou. A hned potom do žaludku!