A je to zase tady. Teplota venku klesá, ale ta nápojů stoupá. Chlazenou limču už jsme vyměnili za čaj (a kafe pijeme pořád, jen teď máme důvod). Tak si to sychravo trochu oslaďte a připravte si hrnek pořádné horké čokolády. A nebo rovnou dva – jeden vám totiž rozhodně stačit nebude!
Tak kterou si dáte?
Recept pro milovníky klasiky
Člověk nemusí experimentovat, když je klasika sama o sobě geniální. A navíc taky pekelně jednoduchá na přípravu. Nečekejte ale žádný puding. Klasická horká čokoláda je krémová, ale pořád tekutá. A tak to máme nejradši.
Co budete potřebovat?
|
Jak připravit klasickou horkou čokoládu?
- Zahřejte mléko na mírném plameni. Dávejte pozor, aby se nepřipalovalo, takže hodně míchejte.
- Nasypte špetku soli – ta podpoří sladkou chuť čokolády.
- Do horkého mléka nasypte čokoládu a pokračujte v míchání.
- Pokud máte šlehač na mléko, vytaste ho. Nádherně směs napění a pomůže s rozpouštěním.
- Až bude všechna čokoláda rozpuštěná, nalévejte. A dopřejte si taky trochu šlehačky nahoru.
TIP: Jestli chcete klasiku trochu okořenit, vmíchejte nakonec špetku chilli nebo skořice. Horká čokoláda pak dostane úplně jiné grády.
S vídeňskou horkou čokoládou bude husto
Kromě proslulých vánočních trhů a sachru má Vídeň ještě jednu chuťovku – vlastní horkou čokoládu. Oproti klasice je fakt hustá. Ale taky trochu náročnější. Hrozí totiž, že se srazí. Takže při přípravě to chce být pečlivý.
Co budete potřebovat?
|
TIP: Doporučujeme sáhnout po hořkých čokoládových peckách nebo zlomcích naší 75% Bean to bar čokolády z Madagaskaru. Ušetříte čas a neušpiníte si ruce (a všechno okolo).
Jak připravit vídeňskou horkou čokoládu?
- Čokoládu s mlékem dejte na mírný plamen a poctivě míchejte. Směs se nesmí vařit, ale měly by se na ní tvořit malé bublinky.
- Nechte 3 minuty probublávat a stále míchejte – ať se vám nic nepřipálí. Jestli jste víc na sladké, přisypejte trochu cukru.
- Jakmile je směs krásně jemná, odstavte ji z plamene a nechte chvilku zchladit.
- Do misky se žloutkem zašlehejte 2 lžíce směsi. Vystačíte si s rukou, mixér netřeba.
- Žloutkovou směs pak pozvolna vmíchejte do zbylé čokolády a vraťte na mírný plamen. Dávejte pozor, aby se směs nevařila. Hrozilo by zdrcnutí!
- Po dvou minutách stáhněte z plamene a servírujte. Třeba s poctivou porcí šlehačky.
Když není sníh
… tak si holt musíme vystačit s bílou čokoládou. A to není vůbec špatné. Stejně sníh akorát studí, nemá žádnou chuť a když se rozpustí, je to břečka. S bílou čokoládou to máte přesně naopak – zahřeje, osladí a když teče, je to radost.
Co budete potřebovat?
|
Jak připravit bílou horkou čokoládu?
- Mléko s cukrem a vanilkou dejte na mírný plamen. Nesmí se vařit, jen bublat.
- Do horkého mléka přidejte čokoládové pecky. Pořád poctivě míchejte, ať se směs nepřipaluje.
- Během pár minut by se měla čokoláda rozpustit. Ještě chvilku míchejte, aby byla dokonale hladká.
- Stáhněte ji z plamene a hurá s ní do hrnku se šlehačkou. A hned potom do žaludku!