Květen se nám nezadržitelně blíží a tím i svátky, které máme spojeny s oslavou lásky. Ať už je to první máj nebo den našich milovaných maminek. A když se řekne láska, myslím si, že všem se hned vybaví srdce. U nás je to to JANKOVO.
Jak se takové JANKOVO čokoládové srdíčko vyrábí? Pojďme se na to společně podívat.
Jak na to?
Základem srdíček, jako u všech našich čokoládových výrobků, je kvalitní čokoláda, která se nejprve musí nachystat, aby se s ní dalo pracovat. K tomu dochází při temperaci čokolády, kdy se čokoláda ohřeje na 45 °C, aby se následně rychle schladila na pracovní teplotu kolem 30 °C. Temperací čokoláda získá hladkou texturu, lesklý vzhled a křupavou strukturu. Pak můžeme začít. Pokud bychom chtěli čokoládové srdíčko, stačí už jen čokoládu vylít do formy, nechat zatuhnout a vyklepnout jako například malé srdíčko z ruby čokolády.
Pojďme srdíčko ale posypat...
Na posyp používáme buď lyofilizované ovoce, ořechy nebo další ingredience. Fantazii se meze nekladou. Proces výroby je stejný, ale v momentě, kdy je srdíčko ve formě, posypeme ho právě lyofilizovaným ovocem jako jsou jahody, maliny nebo ostružiny. Ty mohou být rozdrceny na prach, nebo je nakrájíme a přidáme jako větší kousky. Nebo srdce posypeme právě oříšky. Je už jen na nás, jakou kombinaci zvolíme.
Na menší srdíčka, která jsou podobná lízátkům, pak vkládáme na rovnou stranu například dvě mandle nebo posyp.
Duté a přitom tak krásné. Jak na něj?
Tady už je to složitější. Srdce můžeme mít tmavé, růžové nebo z ruby čokolády.
Důležitým pomocníkem, bez kterého by to nešlo, je kakaové máslo. Pomocí něj se do formy nastříkají tečky a air brushem (vzduchový štětec) se nabarví v jedné nebo ve dvou vrstvách. Následuje tuhnutí, po kterém se polovina formy vyleje čokoládou. Zaklopí se, upevní a začne se točit v rukách, aby se čokoláda rovnoměrně rozlila. Jako bychom dělali koktejl. Necháme vytuhnout, opatrně rozděláme a vyklepneme. Duté JANKOVO srdce z lásky je na světě.
U ruby čokolády uděláme nejprve pomocí štětečku zlaté tečky a formu následně vylejeme čokoládou.
V případě JANKOVA srdíčka tří barev smícháme tmavou, mléčnou a bílou čokoládu tak, aby finálním výsledkem bylo krásné a nerušené prolínání barev, které známe jako mramorování.
Pojďme JANKOVO srdíčko naplnit…
Postup jako při výrobě pralinek. Pomocí bílého kakaového másla uděláme tečky a následně štětečkem vybarvíme kakaovým máslem. Vznikne tak červené, modré nebo vesmírné. Vyleje se temperovanou bílou čokoládou, aby nám vznikla skořápka jako u pralinek. Přebytek se vyklepe, začistí a nechá se vytuhnout. Takto připravené srdíčko vyplníme arašídovým krémem s kousky arašídů nebo lískovkou s kousky lískových ořechů (Crunchy). Stejně jako u pralinek v momentě, kdy nám náplň zatuhne, přetáhneme zadní stranu bílou čokoládou, abychom srdíčko uzavřeli a náplň tak schovali.