Jak v JANKOVI vyrábíme pralinky? Pojďme se na to podívat

Někdo jim říká „bonbon“, „cukrovinka“, ale jak se tyhle slaďoučké dobroty dělají? Na to se společně podíváme v tomto článku.

Nedávno jsme oslavili Mezinárodní den čokolády a podzim už nám pomalu klepe na dveře. Po horkých letních dnech přichází ochlazení a s tím se rozbíhá opět naplno i výroba vašich oblíbených pralinek od JANKA. Všeobecně čokoláda nemá ráda teplo, ani velkou změnu teplot. Naopak ji svědčí teploty mezi 15 °C a 21 °C. Proto se ve výrobě stále teplota pohybuje okolo 18 °C. Ke správné pracovní teplotě čokolády nám pak pomáhají temperovací stroje tzv. tempírky. Vylít tabulku čokolády není tak těžké, ale v případě pralinek je to, jak se říká vyšší dívčí. Pojďme společně na tento proces nahlédnout a zjistit, jak se pralinky u nás vyrábí.

Je potřeba říci, že v JANKOVI pralinky vyrábíme ručně, kdy holky ve výrobě zvládnou vyrobit i několik tisíc pralinek za den. Jak tedy na ně?

Vylejeme formu

Prvním korkem při výrobě pralinek je vylévání formy, která má požadovaný tvar. Do formy nalijeme čokoládu z tempírek a necháme ji chvilku ztuhnou. Poté se přebytečná čokoláda vyleje zpět do tempírky. Ve formě nám zůstane tenká vrstva čokolády, kterou ještě následně necháme zatuhnout.
JV0_1416 (1)new

Vyplníme náplněmi

Jakmile je skořápka zatuhlá, můžeme ji vyplnit různými náplněmi (ganáž), které jsou ze smetany a čokolády, ale i z ovoce, oříšků nebo alkoholu. Můžeme tak získat rozmanité příchutě, které našim pralinkám dodávají jedinečnou chuť. V našem případě jediným způsobem konzervace je pak pasterizace. Sice pak mají naše pralinky trvanlivost v průměru 3 měsíce, ale díky tomu, že neobsahují umělé konzervanty, je zvýrazněna jejich chuť. Například teď v naší podzimní krabičce můžete ochutnat například dýni, med a skořici, kaštan nebo jablko.
JV6_3260

Jakmile máme pralinky naplněné, musíme je zavíčkovat

To děláme pomocí cukrářské stěrky, kdy na formu opět nalejeme čokoládu a cukrářskou stěrkou setřeme. Pak už jen stačí vyklepnout, ale… Co se stane s poškozenými pralinkami? Ty nevyhazujeme, ale prodáváme jako 2. jakost, nebo darujeme tam, kde vykouzlí i tak úsměv na tváři. :-) 
JV6_3402

JV6_3408

Jak ale vzniknou barevné pralinky?

Pralinky můžeme obarvit do všemožných odstínů barev například inspirovanými právě podzimem. K tomu používáme přírodní barviva s kakaovým máslem. Obarvit je můžeme až na samotný závěr po vyklepnutí třeba za pomoci airbrushe, nebo hned na začátku. V tomto případě obarvíme přímo vnitřek formy buď to již zmíněným airbrushem nebo štětečkem. Díky tomu nám mohou vzniknout pralinky všemožných barev a vzorů.
JV8_2576new

A to by nebyl JANEK, abyste nenašli tu svou oblíbenou pralinku.