Základ každé čokolády, bez kterého by tady vůbec nebyla (a JANEK taky ne). A to by byla ohromná škoda. Ještě větší neštěstí ale je, jak málo se kakaové boby využívají jen tak samotné. Přitom se s nimi dá v kuchyni čarovat podobně jako s čokoládou.
Stojí to vůbec za to?
Jasně, že jo. Jde o nejméně zpracovaný kakaový produkt vůbec, takže mají kakaové boby fakt intenzivní chuť. Mnohem silnější než klasické kakao nebo opravdu hořká čokoláda. To víte, chybí v nich cukr a ostatní srandy, které se do čokolády dávají. Takže s dávkováním opatrně, ať vám chuťové pohárky nepřetečou.
Pražené nebo nepražené?
Záleží, na co máte chuť. Pražením se totiž rozvíjí právě typické čokoládové aroma a dochází ke karamelizaci. Odborně se tomu říká Maillardova reakce. A ještě odborněji jde o komplexní sérii chemických reakcí mezi aminokyselinami a uhlohydráty.
Ale konec machrování s terminologií a zpátky k věci. Jednoduše řečeno nám prostě během pražení boby trochu zesládnou.
Pokud máte chuť na:
- čokoládové tóny a jemnější chuťový profil, sáhněte po pražených kakaových bobech,
- výraznou a plnou zemitou chuť nebo hledáte RAW variantu, hoďte do košíku nepražené kakaové boby.
Nebojte se experimentovat
Kdo nic nezkusí, nic nezíská, že jo. A v kuchyni to platí taky. Kakaové boby můžete využít do slaných i sladkých jídel, jen se s nimi musí opatrně. Jejich chuť je fakt výrazná, tak ať nepřebijí zbytek.
Co s kakaovými boby v kuchyni?
- Rozmixovanými kakaovými boby můžete nahradit kakao při přípravě dezertů nebo nejrůznějších sladkých kaší.
- Smoothie, domácí granoly nebo müsli ke zdravé snídani jednoduše dochutíte přisypáním pár lžiček drcených kakaových bobů.
- Obalte si flák masa v nadrcených kakaových bobech a dejte ho na gril. Odměnou vám bude exotická, lehce zauzená chuť.
- Pokud jste na omáčky, nebojte se do nich přisypat nadrcené kakaové boby. Skvěle si rozumí s chilli, tymiánem nebo rozmarýnem.