Jaké mají kakaové boby využití?

Základ každé čokolády, bez kterého by tady vůbec nebyla (a JANEK taky ne). A to by byla ohromná škoda. Ještě větší neštěstí ale je, jak málo se kakaové boby využívají jen tak samotné. Přitom se s nimi dá v kuchyni čarovat podobně jako s čokoládou.


Stojí to vůbec za to?

Jasně, že jo. Jde o nejméně zpracovaný kakaový produkt vůbec, takže mají kakaové boby fakt intenzivní chuť. Mnohem silnější než klasické kakao nebo opravdu hořká čokoláda. To víte, chybí v nich cukr a ostatní srandy, které se do čokolády dávají. Takže s dávkováním opatrně, ať vám chuťové pohárky nepřetečou

Pražené kakaové boby

Pražené nebo nepražené?

Záleží, na co máte chuť. Pražením se totiž rozvíjí právě typické čokoládové aroma a dochází ke karamelizaci. Odborně se tomu říká Maillardova reakce. A ještě odborněji jde o komplexní sérii chemických reakcí mezi aminokyselinami a uhlohydráty.

Ale konec machrování s terminologií a zpátky k věci. Jednoduše řečeno nám prostě během pražení boby trochu zesládnou

Pokud máte chuť na:

  • čokoládové tóny a jemnější chuťový profil, sáhněte po pražených kakaových bobech,
  • výraznou a plnou zemitou chuť nebo hledáte RAW variantu, hoďte do košíku nepražené kakaové boby


Nebojte se experimentovat

Kdo nic nezkusí, nic nezíská, že jo. A v kuchyni to platí taky. Kakaové boby můžete využít do slaných i sladkých jídel, jen se s nimi musí opatrně. Jejich chuť je fakt výrazná, tak ať nepřebijí zbytek.

Co s kakaovými boby v kuchyni?

  • Rozmixovanými kakaovými boby můžete nahradit kakao při přípravě dezertů nebo nejrůznějších sladkých kaší.

  • Smoothie, domácí granoly nebo müsli ke zdravé snídani jednoduše dochutíte přisypáním pár lžiček drcených kakaových bobů.

  • Obalte si flák masa v nadrcených kakaových bobech a dejte ho na gril. Odměnou vám bude exotická, lehce zauzená chuť.

  • Pokud jste na omáčky, nebojte se do nich přisypat nadrcené kakaové boby. Skvěle si rozumí s chilli, tymiánem nebo rozmarýnem.