Dubajská čokoláda je pravděpodobně největším hitem čokoládového světa nejen za poslední dobu. Její lahodná chuť a křupavost je právě to, co nás vede k jejímu ochutnání. Internet je tak plný nejrůznějších videí z profesionální, ale i domácí výroby a poté především z ochutnávání, kdy lidé na kameru rozlamují tabulky, ukazují náplně a ochutnávají. Na čokoládu se čeká a jakmile se vyrobí, hned je pryč. Tohle jsme ještě nezažili. Jak jsme se dostali k tomu, že i my jsme tuhle čokoládovou tabulku začali vyrábět?
Odkud se dubajská čokoláda vzala?
Na trhu je již od roku 2021 a vymyslela ji britsko-egyptská podnikatelka žijící v Dubaji Sarah Hamouda, která stojí za čokoládovnou Fix Desert Chocolatier. A právě tady začala vyrábět robustní tabulky čokolády s neobvyklými náplněmi, jako je právě ta s pistácií, sezamovou pastou tahini a nudličkami kadayif.
Psal se prosinec 2023. Tehdy si čokolády koupila influencerka Maria Vehara a natočila video. To stačilo! 110 milionů shlédnutí. Najednou chtěl čokoládu každý a každý ji chtěl dělat i doma. Internet zaplavila videa od výroby čokolády až po ochutnávky. Další firmy ji začaly postupně vyrábět a naši známí se nás ptali, zda budeme taky. V té době jsme o dubajské čokoládě již věděli. Proč to tedy nezkusit?
Chvílí trvalo, než jsme poslali první tabulku do světa
Vše se začalo formovat v létě loňského roku. Zjišťovali jsme, co za suroviny tvoří náplň a testovali je. Cíl byl jednoduchý – musí nám chutnat! Nejdůležitější částí pak byla objednávka speciálních forem právě jen na tuhle tabulku čokolády, na které jsem v konečně důsledku čekali několik měsíců, a grafická stránka obalu.
Zároveň začínalo naše nejvytíženější období, kdy všichni jedou na 110 %, a tak první tabulka opustila brány naší firmy na začátku ledna 2025. Než se tak stalo, věděli jsme, že nám musí chutnat. Chutnala a jak! Těch 200 gramů dokázalo zmizet, než řekneme Dubaj.
Výroba je složitější oproti jiným tabulkám
Není to jen o tom vylít čokoládu do formy, nechat zatuhnout a pak vyklepnout. Oproti jiným našim tabulkám tady máme náplň a tu si děláme přímo u nás v JANKOVI. A když už to má být plněná čokoláda, tak musí být naplněná po okraj. To bylo našim cílem. Tabulka 1:1 čokoláda a náplň.
U samotné tabulky je postup v podstatě stejný jako třeba u výroby pralinek. Jen je větší. Nejprve formu nabarvíme a poté vylijeme čokoládou. Necháme zatuhnout tak, aby nám vznikla tenká a křupavá skořápka. Zbylou čokoládu vylijeme zpět do tempírky. Po přidání náplně zavíčkujeme a necháme opět zatuhnout. Pak už jen stačí vyklepnout.
Ale co ta náplň? Bylo by hezké jen napsat, že vezmeme suroviny, smícháme a je hotovo, ale… Vše má nějaký svůj proces a ten trvá určitý čas. Je potřeba udělat pistáciovou pastu. Ta je 100 % tvořena pistáciemi a je nutné podotknout, že pistácie patří k těm nejdražším oříškům. Než je začneme mlít, nejprve je musíme upražit a až poté putují do melanžéru, kde se melou na jemnou pastu.
Nudličky těsta kadayif nakrájíme a upečeme na přepuštěném másle dozlatova. Pak teprve vše vezmeme a smícháme dohromady i s kapkou sezamové pasty tahini. Tabulku naplníme po okraj, zavíčkujeme a můžeme vyklepnout. Ale opatrně! Tím, že jsou tabulky naplněné, rády praskají. Holky v balírně je zabalí a mohou putovat do světa. Samotná tabulka musí být lesklá, křehká, křupavá, voňavá a chutná!
Někomu chutná, někdo je spíš na čistou čokoládu. Někdo si ji zamiluje a někomu z ní už praská hlava, jak vyskakuje ze všech stran. Jedno je jisté. Je to něco, co tady ještě nebylo. Nám chutná a jsme rádi, že ji pro vás můžeme vyrábět.