Je třeba se dívat do budoucnosti, ale nesmíme zapomínat na minulost. Tahle jedna věta by mohla charakterizovat tento článek. Často a všude kolem nás vidíme na fotkách a videích úspěch. A není nic špatného to dát občas na obdiv. Je ale třeba si uvědomit, co za tím vším stálo a stojí. Dřina, pot, krev a vydupaná cesta. V tomto článku se tak podíváme na to, jak vznikal JANEK.
A možná si tím úplně plusové body nenaženeme, ale tento příběh je náš, a proto se za něj nestydíme. Některé fotky, které v článku můžete vidět, jsou z dnešního pohledu neskutečné. Jestli někdo může říct, že vydupal firmu z prachu, dřinou a potem, bez počátečního kapitálu a jen díky neuvěřitelnému nasazení a touze, tak věříme, že je to JANEK.
Stav k 29.5.2024 a naše vysněná prodejna.
Tohle je odhadem rok 2019 a opravy vstupu "svépomocí" v plném proudu.
Článek, který je více o fotografiích, nezachycuje naše první dva roky, které byly ty vůbec nejtěžší, ale roky následující. Ty kde už to nebylo jen o nás třech zakladatelích, ale také našich kamarádech a prvních zaměstnancích, ze kterých jsou dnes mimochodem vedoucí oddělení. Areál, ve kterém jsme v nájmu, byl po letech chátrání v neutěšeném stavu, a tak jsme jej museli vlastními silami zabydlovat. Poslední rok pomáhají také majitelé areálu, kteří vybudovali například tu novou cestu.
Nevěnovali jsme se jen čokoládě, ale také stavebním úpravám a vybavení. Felicie, první auto, které pomáhalo. To už nám dnes někteří zaměstnanci nevěří. Vlastně takto ani náš areál neznají. Z každé věci, kterou jsme pořídili, která byla pro nás nová, jsme měli obrovskou radost. Třeba nový stroj? Zažívali jsme spoustu poprvé. První brigádník, první zaměstnanec, první paleta obalového materiálu. Poprvé k nám dorazil celý kamion surovin. Těch poprvé bylo hrozně moc a z každého byla velká radost. A stále je. Z dnešního pohledu to můžou vypadat jako drobnosti, my tu cestu ale nikdy nezapomeneme.
Od roku 2022...
Přesuňme se do roku 2022. Postupně a pomaličku si zvelebujeme tu naši čokoládovnu JANEK. Kdo by tomu věřil, že rozdíl na fotkách jsou méně než dva roky. Ani nám na firmě se tomu dnes nechce věřit, a přestože se snažíme dívat neustále dopředu, to ohlédnutí zpět je někdy potřeba, a že za to stojí. Fotky začínají v roce 2022 a porovnávají současný stav. To znamená, že předtím jsme více než šest let fungovali v úplně jiném prostředí, na které jsme díky bohu rychle zapomněli. Jasný důkaz toho, že si mozek rád zapamatuje to hezké, protože ve svých hlavách si to idealizujeme a máme pocit, že to tak hrozné nemohlo být. Ale vy víte že bylo. Ještě kousek příjezdové cesty chybí. Tehdy ale chyběla úplně a vyzvednutí balíčku nebo nakupování čokolády se rovnalo minimálně umývání auta nebo ještě hůř i bot. Za to se zpětně omlouváme.
Začalo se likvidací betonového bloku.
Dnes to stejné místo s naší prodejničkou.
Věříme, že to bude už jen lepší a jestli se dopracujeme k té naší vysněné třešničce v podobě nového vlastního provozu, tak pořád budeme mít někde vzadu v hlavě ty naše začátky. Popravdě bychom to ani jinak nechtěli, protože celá ta cesta je na tom našem příběhu vlastně to nejhezčí.
Děkujeme všem, co nám na naší cestě pomáhají třeba nákupem. Náš cíl je i nadále na sobě pracovat. Vyrábět čokoládu nejlépe, jak to umíme, a hlavně vybudovat ryze českou čokoládovnu, která bude mít světové zázemí. A to by nebyl JANEK, aby se to nepovedlo.
Václav Durďák, spolumajitel Čokoládovny JANEK
Celá fotogalerie s popisky
Parta našich kamarádů a brigádníků někdy v roce 2019. Vyklízeli jsme původní výrobu a chystali z ní expedici.
Ladíme detaily.
Veškeré práce museli nejdříve začít hrubým úklidem. Na fotce bratr Tomáš a náš šéf obchodu Michal Smělík.
Navážíme stroje do nové zrekonstruované (větší) výroby. Rok 2019
Výroba čokolády.
Ještě původní výroba a naše první fotky. Nejspíš rok 2017-2018.
Společný výlet majitelů a kamaráda Michala Švehly, který s námi dodnes je na firmě a mimo jiné odpovídá na vaše dotazy.
Občas se někde muselo i něco přistavit....
Navážka materiálu.
Ano, i z pár nových regálů jsme měli velkou radost.
Odtud dodnes expedujeme vaše objednávky.
Naše druhé firemní focení.
Letní brigáda. Balení čokoládových drobností.
To bylo radosti. Tolik prostoru....
Zařizujeme prostory.
Zařizujeme prostory.
Naše první krabičky na čokoládu, které jsme se odvážili koupit v paletovém množství. Dodnes si vzpomínáme, jakou jsme měli radost z toho, že už odebíráme "po paletách".
K založení e-shopu bylo potřeba důkladně nafotit všechny produkty. Tehdy na to padlo několik dní včetně svátku v květnu.
Krabičky na Bean to bar čokoládu. První odběr. Snad 40 000ks. To byl zážitek. Nám došla "celá paleta". Chápe to? My jsme to nechápali.
Již značně upravený vstup. Někdy rok 2020-2021. Vydláždění přišlo na řadu až v roce 2023.
Naše první a zatím poslední "desta". Ha. Konečně jsme nemuseli tu občasnou paletu skládat ručně.
Po pořádné práci....
Spolumajitel Vlasťa a náš dnešní ředitel výroby Radim Velecký, který u nás pracoval již při studiu na vysoké škole (chemie a technologie potravin) a mimochodem jsme spolu hráli i fotbal.
Hele. Plná klec objednávek a něco navíc. To je sen.
Spolumajitel Václav míchá lepidlo a šéf výroby penetruje.
Značka co si neuděláš, to nemáš.
Michal, standardně pečující o zákazníky zachycený v plném pracovním nasazení.
Dědeček
První paleta kakaových bobů.
To jsme my.
Dárek na vánoce 2020. Nový stroj na obalování ořechů...
Kdysi to byla hromada všech dopravců dohromady. Tady jsme poprvé volali do PPL, ať počítají s tím, že toho za vraty mají skutečně hodně.
Velká lednice na 100 forem čokolády. Juhuuu
Jak to složíme?
První gravírované krabičky...
Tyhle dny si pamatujeme jako dnes. Velikonoce 2021. Chvíli předtím začal poprvé řádit Covid a my neměli práci. V tom od nás koupil poukazy Avast pro všechny zaměstnance a my obdrželi během velikonočního víkendu stovky objednávek. To byly možná nejhezčí dny za celou naši dobu. Balili a vyráběli jsme od rána do noci. 16-18 hodin denně. Neuvěřitelná vzpruha, díky které se následně pro nás rok 2021 stal zlomovým.
Naše první malá radost ve firmě. Dnes už je to možná vtipné. Ale první věc, kterou jsme koupili tak trošku sobě a návštěvám, byl kávovar do kanceláře.
Fotíme.
Skládáme.
Budujeme.
Zateplovalo se.
Čokolády Bean to bar.
Rok 2022
Z kanceláře to skutečně nebyl hezký pohled.
Na slunění.
Pravda, byl to kousek betonu.
Bouráme.
I do tohoto prostředí jste za námi jezdili.
Obchůdek.
Srovnáno.
To není Pat a Mat. To jsou Michal a Michal.
Chystáme na usazení obchůdku.
Tady bude. Už tehdy jsme věděli.