K čemu jsou dobré kakaové slupky? Zajímavost ze světa čokolády

V jednom z předešlých článků jsme psali o potenciálu kakaových nibsů. Ale co s kakaovými slupkami, které zbydou po oloupání kakaových bobů? Mohlo by se zdát, že se jedná pouze o vedlejší produkt při výrobě čokolády a kakaa, který vezmeme a vyhodíme. To by byla ale chyba!

Kakaové slupky mohou být

velmi inspirativní a nabité potenciálem. Když se totiž podíváte na tyto zdánlivě nepoužitelné vedlejší produkty čokoládové výroby, vidíte moře možností. Už jen ten pocit, že z odpadu můžeme přeměnit cenný produkt, který přináší prospěch lidem po celém světě.

JV6_3009

Pojďme se na to podívat blíže, ať z toho nejsme JANEK

Stejně jako kakaové nibsy (které u JANKA máme) jsou kakaové slupky bohaté na živiny a mohou být využity různými způsoby, aby se snížila ztráta potencionálně užitečných látek.

JV6_2951

Jak tedy mohou být kakaové slupky zpracovány?

Výroba kakaového prášku. Ten můžeme využít při přípravě čokoládových výrobků, nápojů, ale i dezertů. Slupky jsou fermentovány, usušeny a následně rozemlety na jemný prášek.

Výroba kakaového tuku. Při tomto procesu jsou kakaové slupky lisovány za studena nebo za tepla, aby se získalo kakaové máslo. Dochází tak k oddělení tuku od sušiny a výsledný kakaový tuk se používá v kosmetických produktech, farmaceutickém průmyslu a také při výrobě čokolády.

Potravinářské doplňky: Kakaové slupky mohou být zpracovány do doplňků stravy nebo přírodních potravinářských barviv a přísad.

Krmivo pro zvířata, zejména pak pro dobytek.

Organická hnojiva. Mohou se kompostovat nebo mohou být použity jako organické hnojivo pro zlepšení půdy.

Výroba energie. V některých regionech dochází ke spalování kakaových slupek pro výrobu energie.

Je důležité zajistit, aby byly kakaové slupky zpracovány ve výživově bezpečných podmínkách a aby se minimalizovaly enviromentální dopady.

Tak co, jste z toho ještě JANEK?

JV5_0725-SLUPKY_1_0_0