V jednom z předešlých článků jsme psali o potenciálu kakaových nibsů. Ale co s kakaovými slupkami, které zbydou po oloupání kakaových bobů? Mohlo by se zdát, že se jedná pouze o vedlejší produkt při výrobě čokolády a kakaa, který vezmeme a vyhodíme. To by byla ale chyba!
Kakaové slupky mohou být
velmi inspirativní a nabité potenciálem. Když se totiž podíváte na tyto zdánlivě nepoužitelné vedlejší produkty čokoládové výroby, vidíte moře možností. Už jen ten pocit, že z odpadu můžeme přeměnit cenný produkt, který přináší prospěch lidem po celém světě.
Pojďme se na to podívat blíže, ať z toho nejsme JANEK
Stejně jako kakaové nibsy (které u JANKA máme) jsou kakaové slupky bohaté na živiny a mohou být využity různými způsoby, aby se snížila ztráta potencionálně užitečných látek.
Jak tedy mohou být kakaové slupky zpracovány?
Výroba kakaového prášku. Ten můžeme využít při přípravě čokoládových výrobků, nápojů, ale i dezertů. Slupky jsou fermentovány, usušeny a následně rozemlety na jemný prášek.
Výroba kakaového tuku. Při tomto procesu jsou kakaové slupky lisovány za studena nebo za tepla, aby se získalo kakaové máslo. Dochází tak k oddělení tuku od sušiny a výsledný kakaový tuk se používá v kosmetických produktech, farmaceutickém průmyslu a také při výrobě čokolády.
Potravinářské doplňky: Kakaové slupky mohou být zpracovány do doplňků stravy nebo přírodních potravinářských barviv a přísad.
Krmivo pro zvířata, zejména pak pro dobytek.
Organická hnojiva. Mohou se kompostovat nebo mohou být použity jako organické hnojivo pro zlepšení půdy.
Výroba energie. V některých regionech dochází ke spalování kakaových slupek pro výrobu energie.
Je důležité zajistit, aby byly kakaové slupky zpracovány ve výživově bezpečných podmínkách a aby se minimalizovaly enviromentální dopady.
Tak co, jste z toho ještě JANEK?