Čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality.
Sójový lecitin v čokoládě ano nebo ne? Občas dostáváme dotazy ohledně sójového lecitinu. Někomu nevadí, někdo ho v čokoládě nesnese a má z jeho přítomnosti obavy. Mezi lidmi pak může kolovat dogma, že sójový lecitin je špatný a v kvalitní čokoládě nemá co dělat stejně jako, že bílá čokoláda není čokoláda, protože obsahuje pouze kakaové máslo. Přitom kakaové máslo je jednou z nejcennější surovin, která se získává při výrobě kakaové hmoty z kakaových bobů. Proto se pojďme v tomto článku podívat na to, jak to se sójovým lecitinem ve skutečnosti je.
Sójový lecitin je totiž zcela běžná ingredience, kterou najdete v mnoha potravinách, včetně čokolády. U nás pak najdete i čokolády z řady Bean to bar, kde sójový lecitin není. Ale jakou roli lecitin v čokoládě hraje a proč nemusíte mít strach z jeho konzumace? To se dozvíte v tomto článku.
Co vlastně sójový lecitin je?
Přírodní látka, která se získává ze sójových bobů. Jedná se o fosfolipid. Ten obsahuje jak tuky, tak i fosfáty. Má schopnost emulgovat, což znamená, že pomáhá propojit složky, které se obvykle nespojují, například tuky a vodu.
A jakou tedy hraje roli v čokoládě?
V čokoládě sójový lecitin plní důležitou funkci emulgátoru, který pomáhá udržet hladkou a jemnou texturu čokolády tím, že dokáže propojit tuky a vodu, která je pořád v malém procentu obsažena v kakaových bobech. Bez něj by byla čokoláda matná a měla by hrubší texturu.
Není třeba se obávat
Sójový lecitin pro zdraví bezpečný. V čokoládě je obsažen v 0,5 %, což nemá na zdraví v podstatě žádný vliv. Všeobecně, co se týče potravinářství, má dlouhou historii bezpečného používání a mnoho mezinárodních organizací, včetně FDA, považuje sójový lecitin za bezpečný pro konzumaci. Avšak pro někoho, kdo má alergii na sóju, může být problematicky. V takovém případě máme například alternativu v podobě Bean to bar čokolády.
Čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality
Sójový lecitin je pouze jedou z ingrediencí, která plní svou funkci a na kvalitu čokolády jako takové nemá vliv. Ta je naopak dána kvalitou kakaových bobů, způsobem zpracování, obsahem kakaového másla a cukru a případným použitím dalších přírodních ingrediencí (přírodní vanilka). Přidává se jen ve velmi malém množství, přičemž nemá vliv na chuť, aroma nebo složení čokolády. Pokud byste však hledali čokoládu bez této složky, můžete vyzkoušet naše čokolády z řady Bean to bar. Avšak i čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality. Vždy záleží na ostatních surovinách a procesu výroby, aby byly na vysoké úrovni.
Závěrem... Ať už je čokoláda se sójovým lecitinem nebo bez, můžete si ji bez obav vychutnat. Tento přírodní emulgátor zajišťuje nejen skvělou chuť a texturu, ale také je pro vaše zdraví bezpečný. Nezapomeňte si tedy užít skvělou čokoládu a její chuť, ať už obsahuje sójový lecitin nebo ne.