Čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality.
Sójový lecitin v čokoládě ano nebo ne? Občas dostáváme dotazy ohledně sójového lecitinu. Někomu nevadí, někdo ho v čokoládě nesnese a má z jeho přítomnosti obavy. Mezi lidmi pak může kolovat dogma, že sójový lecitin je špatný a v kvalitní čokoládě nemá co dělat, stejně jako že bílá čokoláda není čokoláda, protože obsahuje pouze kakaové máslo.
Přitom kakaové máslo je jednou z nejcennější surovin, která se získává při výrobě kakaové hmoty z kakaových bobů. Proto se pojďme v tomto článku podívat na to, jak to se sójovým lecitinem ve skutečnosti je.
Sójový lecitin je totiž zcela běžná ingredience, kterou najdete v mnoha potravinách, včetně čokolády. U nás pak najdete i čokolády z řady Bean to bar, kde sójový lecitin není. Ale jakou roli lecitin v čokoládě hraje a proč nemusíte mít strach z jeho konzumace? To se dozvíte v tomto článku.
Co vlastně sójový lecitin je?
Přírodní látka, která se získává ze sójových bobů. Jedná se o fosfolipid. Ten obsahuje jak tuky, tak i fosfáty. Má schopnost emulgovat, což znamená, že pomáhá propojit složky, které se obvykle nespojují, například tuky a vodu.
A jakou tedy hraje roli v čokoládě?
V čokoládě sójový lecitin plní důležitou funkci emulgátoru, který pomáhá udržet hladkou a jemnou texturu čokolády tím, že dokáže propojit tuky a vodu, která je pořád v malém procentu obsažena v kakaových bobech. Bez něj by byla čokoláda matná a měla by hrubší texturu.
Není třeba se obávat
Sójový lecitin je pro zdraví zcela bezpečný. V čokoládě je obsažen v 0,5 %, což nemá na zdraví v podstatě žádný vliv. Všeobecně, co se týče potravinářství, má dlouhou historii bezpečného používání a mnoho mezinárodních organizací, včetně FDA, považuje sójový lecitin za bezpečný pro konzumaci.
Avšak pro někoho, kdo má alergii na sóju, může být problematicky. V takovém případě máme například alternativu v podobě Bean to bar čokolády.
Čokoláda se sójovým lecitinem může dosahovat špičkové kvality
Sójový lecitin je pouze jedou z ingrediencí, která plní svou funkci a na kvalitu čokolády jako takové nemá vliv. Ta je naopak dána kvalitou kakaových bobů, způsobem zpracování, obsahem kakaového másla a cukru a případným použitím dalších přírodních ingrediencí (přírodní vanilka).
Přidává se jen ve velmi malém množství, přičemž nemá vliv na chuť, aroma nebo složení čokolády. I čokoláda se sójovým lecitinem tak může dosahovat špičkové kvality. Vždy záleží na ostatních surovinách a procesu výroby, aby byly na vysoké úrovni.
Závěrem... Ať už je čokoláda se sójovým lecitinem nebo bez, můžete si ji bez obav vychutnat. Tento přírodní emulgátor zajišťuje nejen skvělou chuť a texturu, ale také je pro vaše zdraví bezpečný. Nezapomeňte si tedy užít skvělou čokoládu a její chuť, ať už obsahuje sójový lecitin nebo ne.