Recept na měkké čokoládové pracny

Jen jediná věc je horší než čekání na dárky – vyčkávání, až konečně změkne cukroví. Buď nás to stojí zuby, nebo nervy. Mezi prokletými vánočními laskominami nejsou jen klasické perníčky, ale taky čokoládové pracny. Ty naše si ale klidně můžete upéct na poslední chvíli. Jsou božsky měkké, ale pořád krásně křupavé. Prostě se rozplynou na jazyku jako samotná čokoláda. 

Co budete potřebovat? 

  • 70 g mletých mandlí
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání 
  • ½ lžičky skořice

  • 1 ks vanilkového lusku


*Na vaření a pečení jsou skvělé naše hořké čokoládové pecky nebo zlomcky naší 75% Bean to bar čokolády z Madagaskaru. Ušetříte čas a neušpiníte si ruce (a všechno okolo).

Jak udělat čokoládové pracny?

  1. V misce smícháme všechny sypké suroviny – mouku, cukr, mandle a skořici. 
  2. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Do většího hrnce dáme vodu a na hladinu položíme menší nádobu. Do ní nasypeme nalámanou čokoládu, zrníčka vanilky a 3 lžíce smetany. Dávejte pozor, aby se voda nevařila, ale byla jen horká. 
  3. Rozpuštěnou a lehce vychladlou čokoládu přilijeme
  4. Rukama vypracujeme kompaktní a hladké těsto. Narozdíl od jiných lehce lepí. Neděste se proto, že jste udělali něco špatně.
  5. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici alespoň 24 hodin odpočinout.
  6. Druhý den můžeme péct. Kuličky z těsta lehce obalíme v hladké mouce a vmáčkneme do formiček.
  7. Formičky naplňte jen do půlky a uprostřed nechte mělký důlek. Upečené pracny se pak snáz vyklepnou.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 170℃ přibližně 12–13 minut. 
  9. Po vychladnutí pracny vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru.

Nezaručujeme, že do Vánoc vydrží. Z naší zkušenosti se po nich vždycky jen zapráší a občas záhadně zmizí půlka plechu hned ten den. Tak dobrou chuť!